ESPECIALITZADA EN ÀFRICA NEGRA

c/ Sicília, 332 08025 BARCELONA



www.laploma.org





27 de setembre 2009

PRESENTACIÓ LLIBRE JAQUE AL TRONO


El proper dia 15 d’Octubre a les 7 de la tarda presentem en el nostre espai de la rebotiga de Llibreria La PLOMA la novel•la JAQUE AL TRONO editada per PLANETA

amb l’assistència de l’autora

CRISTINA MUÑIZ
amb qui podreu dialogar sobre les característiques d’aquesta primera obra que publica i que creiem us enganxarà des del seu inici, ja que dins d’un context històric com es la Revolució Francesa es desenvolupen passions, intrigues i esdeveniments en una trama molt ben encadenada i plena de sorpreses.

Esperem la vostra assistència, perquè personalment pugueu valorar aquesta obra.

06 de setembre 2009

novetat traduïda recentment de l'alemany



LOS BUBIS DE FERNANDO PÓO. Descripción monogràfica etnológica de una tribu de negros africanos de África Occidental. Günter Tessmann Traducción Erika Reuss. Ed. J. R. Trujillo y B. Rodríguez.

Günter Tesmann (1884-1969), va ser un destacat antropóleg alemany que estudià profundament diverses étnies de l’Àfrica Occidintal, fruit de la recerca feta a Fernando Póo els anys 1915 i 1916 fou la publicació el 1923, en alemany, daquest completísim estudi inédit fins ara en espanyol i que constitueix, sense cap dubte, una obra cabdal pel coneixement de l’étnia autòctona de l’illa de Fernando Póo que ara es coneix amb el nom de Bioko.
Aquesta obra es presenta en format gran i paper d’excel•lent qualitat, conté dues-centes l•lustracions, nou làmines i dos mapes.
Llibre imprescindible per els estudiosos de les qüestions relacionades amb Guinea Equatorial en particular i de l’Àfrica en general i també molt indicat per a tots els que estimen l’Àfrica.

darreres novetats de GUINEA EQUATORIAL



CONSPIRACIÓN EN EL GREEN (El informe Abayak).
Francisco Zamora Loboch.

L’amic Paco Zamora ja era conegut per la seva obra poética i per diversos assaigs com el divertit a la vegada que crític “Cómo ser negro y no morir en Aravaca”, ara s’estrena com a novel•lista.
Un modest detectiu anobonés és contractat per una agéncia espanyola d’intel•ligéncia per esbrinar que hi ha de cert en una conspiració per perpetrar un cop d’estat a Guinea Equatorial. Paral•lelament, a ciutat del Cap, un lord britànic i un libanés tramen la possibilitat de fer-se els amos del petroli de l’antiga colònia espanyola del Golf de Guinea.
Darrerament observem amb satisfacció una abundant incorporació de autors guineans a les lletres africanes cosa que és important ja que la Guinea Equatorial és l’únic país africà de parla castellana i aixó ens permet gaudir de
les seves obres en versió original.

LAS TINIEBLAS DE TU MEMORIA NEGRA. Donato Ndongo.

Aquesta excel•lent novel•la va ser editada per primer cop el 1986 i ara es reedita per segona vegada.
El seu autor pertany a la generació de guineans que van néixer i créixer a l’ex-colònia espanyola sota el franquisme i que van viure les contradiccions entre la tradició africana i les consignes del feixisme i el nacionalcatolicisme, el que es coneix com “la generació perduda”, la novel•la reflecteix amb gran mestria aquella situació i l’impacte que va tenir en la societat guineana de l’’època franquista.
Donato Ndongo és el més destacat dels escriptors africans en llengua castellana, autor de diverses novel•les i assaig escriu regularment a la revista “Mundo Negro”.

LA SELVA SIEMPRE TRIUNFA. Guillermo Cabanellas.

Publicada el 1944 a Buenos Aires aquesta novel•la de denúncia dels abusos dels espanyols sobre la població autòctona de Guinea va ser ignorada a Espanya en aquell moment, la seva reedició és un acte de justícia envers els qui patiren el maltractament dels colons i funcionaris de la colònia.
Un jove madrileny aconsegueix una plaça de funcionari a la Guinea espanyola i per mitjà del amor d’una mulata aprèn a respectar el país i la seva gent i lluita contra la corrupció i els maltractaments que els seus compatriotes infligeixin als negres per la qual cosa tracten d’eliminar-lo.
Guillermo Cabanellas va ser funcionari a la Guinea en l’època republicana i malgrat ser fill del general Miguel Cabanellas que va ser el president de la Junta militar que inicià la Guerra Civil s’exilià a L’Argentina on morí el 1983.

ECOS DE MALABO. Maximiliano Nkogo Esono.

Amb sis divertits relats el jove escriptor Maximiliano Nkogo ens retrata els contrastos de la vida en la capital de Guinea Equatorial on al costat de la riquesa del petroli, grans obres i espectaculars cotxes es pot trobar talls de llum, baralles als carrers, alcoholisme i tota mena de corrupció. Amb el llenguatge fresc del castellà guineà i un sentit de l’humor no faltat de tendresa el lector trobarà una viva missió de la societat guineana actual.
En recents ressenyes de novetats bibliogràfiques ens hem congratulat del creixement que la literatura guineana ha experimentat darrerament i l’aparició d’aquest llibre ha de ser un motiu més de satisfacció per a tots els que estem interessats en la literatura africana i molt especialment en la que es fa a la Guinea Equatorial.
Saludem d’incorporació de Maximiliano Nkogo a la galeria d’escriptors africans en llengua castellana i li desitgem força èxits.

noves activitats per a l'Octubre


TERTÚLIES LITERÀRIES AFRICANES

Passades i gairebé oblidades les vacances torna l’època dels bons propòsits: estudiar anglès, anar al gimnàs, deixar de fumar..., però no hi ha cap dubte que el més interessant i fàcil de portar a terme és el de retornar a les TERTÚLIES LITERÀRIES AFRICANES de La Ploma, els que ja les coneixeu sabeu que són enriquidores, instructives i amenes i els que no heu vingut mai però que us interessen els temes relacionats amb l’Àfrica no podeu deixar passar l’oportunitat de viure aquesta experiència, comencem parlant del llibre que s’ha triat i podem acabar debatent sobre qualsevol qüestió relacionada amb Àfrica i els africans.
Normalment ens trobem el darrer dijous de cada mes a les set del vespre a la rebotiga de La Ploma, pot haver canvis de dates motivats per festes, ponts, etc.

PRIMERA TERTÚLIA DE LA TEMPORADA 2009-2010.
Dia: 29 d’octubre de 2009
Hora: Les set del vespre (19.00)
Lloc: Rebotiga de La Ploma, Sicília 332, entre Provença i Rosselló. 93 457 99 49

LLIBRE TRIAT PER AQUESTA OCASIÓ.
Títol. UN REPTIL POR HABITANTE.
Autor: Théo Ananissoh
Preu: 14 euros

El llibre està ja disponible a La Ploma.
És una novel•la breu, 100 pàgines, l’autor és de Togo i fa de professor de literatura africana a Colònia (Alemanya).
Podríem qualificar aquesta obra com a novel•la de gènere negre, hi ha intriga, sexe i violència però tot en un context totalment Africà, passen coses que només es poden concebre a l’Àfrica.
Aquí ja no són els europeus els culpables dels mals actuals del continent negre i..., ja no diem res més del llibre, descobriu vosaltres el que ens vol dir l’autor en tant poques pàgines, un escriptor nou per a una temàtica nova.
Animeu-vos,, estarem molt contents de veure de nou als vells amics i de rebre a qui es vulgui incorporar a la colla de maniàtics de literatura africana.
Us esperem amb delit!!!.

NOTA IMPORTANT: