ESPECIALITZADA EN ÀFRICA NEGRA

c/ Sicília, 332 08025 BARCELONA



www.laploma.org





27 de juny 2010

Novetats juny 2010




ZULÚ. Caryl Férey.

En la Sud-àfrica del post-aparteid te lloc aquest apassionant triller obra d’un dels més importants autors francesos de novel•la negra.
Un nen de l’ètnia zulú que havia estat testimoni de l’assassinat del seu pare i el seu germà esdevé, anys més tard, en cap d’una secció de la policia de Ciutat del Cap i ha d’investigar la mort d’una jove de bona família.
Màfies de la droga, violència, racisme es barregen en aquesta novel•la, per preparar-la l’autor va viure un any a Sud-àfrica per conèixer be aquella societat tant complexa.
El pensamiento tradicional africano, Regreso al Planeta Negro. Ferran Iniesta. El professor d’història d’Àfrica a la Universitat de Barcelona és autor de diversos llibres sobre Àfrica i en aquesta obra manifesta que cada cultura te el seu propi pensament i que un dels grans problemes de l’Àfrica actual és que els seus dirigents s’inspiren en el pensament occidental pel que fa referència a la política, l’economia i el fet social i que això determina que els problemes dels països africans no es solucionin.
En aquest llibre Iniesta dona la paraula als pensadors africans que al llarg del temps han configurat la cosmogonia africana amb el seu respecte per l’animisme i la natura. Deixar de banda el servilisme al pensament europeu i recuperar la filosofia pròpia dels pobles africans és el que pot salvar l’Àfrica.
NACIDAS EL 8 DE MARZO. El futuro de África tiene rostro de mujer. Ana Bermejillo Ibáñez.
Aquest llibre és una guia, però una guia molt especial, tots els establiments d’hostaleria i restauració que es ressenyen són el fruit de l’iniciativa de dones emprenedores i valentes que han trobat en el negoci del turisme solidari una sortida digna per resoldre els problemes econòmics.
En una important quantitat de països africans s’ha anat teixint una xarxa d’establiments, regentats per dones, dedicats a atendre les necessitats dels turistes.
Pensem que paga la pena que al planificar un viatge a algun país Africà es tingui en compte la possibilitat d’utilitzar els serveis d’aquests establiments, els beneficis restaran a l’Àfrica en lloc d’anar a parar a mans d’empreses foranies.

narrativa




ALGO ALREDEDOR DE TU CUELLO. Chimamanda Ngozi Adichie.
La prestigiosa escriptora nigeriana que es va donar a conèixer amb la novel•la “Medio sol amarillo” ens ofereix ara un recull de relats en els que expressa els sentiments de dones que han emigrat i es troben lluny dels seus orígens cercant la terra promesa.
Chimamanda demostra, una vegada més, que ha assolit una gran maduresa com escriptora malgrat la seva joventut.
LOS NEGROS NUNCA IRÁN AL PARAÍSO. Tanella Boni.
Aquesta és la quarta novel•la de Tanelle Boni que va néixer a Abidjan i és professora d’universitat.
Amb tendresa i ironia l’autora dona veu als desarrelats, exclosos i ingrats itinerants, es parla de les relacions entre els móns dels africans i els blancs en una societat post colonial.
Cada cop que es publica l’obra d’un escriptor Africà desconegut entre nosaltres és un motiu de satisfacció per als que estimem la literatura africana i tenim l’esperança que rebi ben aviat per part dels lectors el reconeixement que mereix.
ABELA ENTRE DOS MUNDOS. Berlie Doherty.

El tema d’aquesta novel•la juvenil és el de l’adopció d’infants africans per part de famílies europees.
Abela, una nena de Tanzània viatja fins Anglaterra amb l’esperança de trobar una nova família i una altra nena de Shefield no veu clar perquè la seva mare està capficada en adoptar un infant provinent d’un país exòtic.
Una commovedora història que farà reflexionar als més joves sobre la diversitat cultural del nostre món.

relats de viatgers i exploradors



CARTAS ABISINIAS. Arthur Rimbaud. El poeta Arthur Rimbaud després d’una agitada vida amorosa amb el també poeta Verlaine va partir de Xipre, el 1880, cap a Aden al Iemen i d’allà va passar a Etiòpia on va fer de traficant d’armes entre d’altres negocis amb els que aconseguí una petita fortuna, retornà a França l’any 1991 per morir als trenta-sis anys a resultes d’un carcinoma al genoll
Les cartes que va escriure durant el temps passat a Etiòpia denoten l’estat d’ànim d’una persona que no ha trobat el seu lloc en el món, els projectes gairebé tots irrealitzables, els anhels de qui en el fons desitja arribar a ser un pacífic burgés pare de família a la boirosa França i la soledat de qui, sense saber-ho, va construir una de les obres líriques més importants del segle XIX.
LA TRAGEDIA DEL CONGO. G. W. Williams, Roger Casement, Arthur Conan Doyle y Mark Twain.Leopold II de Bèlgica és, sense cap dubte, un dels personatges més abominables de l’historia contemporània; va crear l’any 1876 l’Associació Internacional Africana i va finançar l’expedició al riu Congo que va portar a terme H. M. Stanley entre 1879 i 1884.
A Europa i Amèrica tothom va creure que es tractava d’un projecte humanitari i civilitzador, en realitat s’estava iniciant una de les tragèdies més grans de l’historia d’Àfrica amb l’extermini massiu d’un innombrable contingent d’habitants de la regió.
Quan van començar a sorgir textos de denúncia l’opinió pública va saber el que en realitat ocorria al cor de les tenebres.
Traduïts per primer cop al castellà es publiquen ara quatre documents colpidors d’aquella tragèdia no massa llunyana en el temps.
UNA TIERRA SIN ALMA. James Stem. Aquest recull de relats africans que l’autor va escriure al seu retorn de Rhodesià, l’actual Zimbabwe, l’any 1932 es trobava totalment oblidat i ara es publica per primer cop en castellà.
Es tracta de les ressenyes de les vides d’homes i dones europeus que cercaven a l’Àfrica una nova vida o que fugien de la penúria.
Una veritable joia de la bibliografia sobre la colonització europea de l’Àfrica.

novetats africanes



ÁFRICA, LA MADRE ULTRAJADA. Joan Carrero.
Una de les tragèdies més grans que hi ha hagut al món des de la II Guerra Mundial ha succeït al Congo i Ruanda des de 1991 en que l’exèrcit ugandès i el Front Patriòtic de Ruanda han provocat la mort de més de 8.000.000 de persones.
Aquest fets han estat molt poques vegades objecte de l’iterés de la TV i altres mitjans, no ha estat per casualitat, hi ha grans interessos internacionals en ocultar al públic aquesta i altres massacres que ocorrerien a l’Àfrica i que Joan Carrero desvetlla en aquesta obra.

UN DIA MÉS DE VIDA. Ryszard Kapusciñski. L’any 1975 al produir-se la revolución dels clavéis a Portugal s’inicià el procés d’independència a les colònies portugueses a l’Àfrica.
L’autor es trobava a Luanda, la capital d’Angola, i va ser testimoni de l’éxode dels portuguesos que abandonaren el país África al proclamar-se l’independència i no per que fos un heroi o un insensat, ho va fer per coherencia professional.

novetats africanes més de juny 2010


LA VIDA EN ESPIRAL. Abasse Ndione. Senegal no és un país tant idíl•lic com pot semblar, l’observació de la vida quotidiana dels joves drogoaddictes d’un poble proper a Dakar ha permès a l’autor escriure una novel•la negra sobre el tràfic de drogues.
La corrupció de la classe dirigent senegalesa i altres estigmes de la societat del Senegal es veuen reflectides en aquesta nova obra d’Abasse Ndione que sempre ha estat preocupat pels problemes del seu país.
Aquesta obra va fer que l’autor fos conegut a Europa al ser publicada per Gallimard.
El 2009 es va publicar en castellà la novel•la “Ramata” amb una bona acollida per part dels lectors coneixedors de la literatura africana, d’aquesta novel•la existeix una versió cinematogràfica.

SOMALIA, CLANES, ISLAM Y TERRORISMO INTERNACIONAL. Ignacio Gutiérrez de Terán.

Somàlia és un estat fracassat en constant conflicte des de d’independència i que es va agreujar a partir de 1991: senyors de la guerra, lluites tribals, tribunals islàmics, pirateria, etc. Han configurat l’estat de caos en el que està immers el país del corn d’Àfrica.
En aquest assaig s’estudien les causes d’una situació que afecta a molts països, sobretot els de la regió, Etiòpia, Eritrea, Kenya i també a les grans potencies internacionals ja que allà si cou gran part del terrorisme que amenaça el món sencer.

LA INTEGRACIÓN REGIONAL Y EL DESARROLLO EN ÁFRICA. Lourdes Benavides de la Vega Ed.


Diversos i prestigiosos autors afronten en aquest assaig el tema de la regionalitat a l’Àfrica des dels temps de la descolonització i quin és l’encaix que aquesta qüestió te en el desenvolupament d l’Àfrica en tots els aspectes tant econòmics com socials, culturals i polítics.

NIGERIA, LAS BRECHAS DE UN PETROESTADO. Aloia Álvarez Feáns.

En el delta del riu Níger s’extreu una gran quantitat de petroli però en una més de les grans contradiccions africanes aquesta riquesa te lloc en una de les regions més desvalgudes de l’Àfrica, allà es viu un dels conflictes més importants del continent.
Aquest llibre va obtenir el Premi de la segona edició del “Premio de ensayo Casa África” i es un treball lúcid per entendre el conflicte que te lloc en un dels països més grans de l’Àfrica Occidental.

CRÓNICA DE UN VIAJE AL SUR DEL SAHARA Alberto Masegosa.

És Àfrica un paradís amb vocació d’infern?, a vegades podria semblar-ho ja que les grans contradiccions es conjuguen contínuament: fam i misèria al costat de grans recursos minerals i agrícoles, analfabetisme junt amb cultures mil•lenàries, crueltat i violència enfrontades a mostres d’extrema solidaritat.
Aquest llibre és una crònica periodística de diversos aspectes de l’univers africà com pot ser el desencís derivat del fracàs de les expectatives que els africans havien dipositat en líders que no han estat a l’alçada d’aquelles expectatives.
La llarga experiència d’Alberto Masegosa és una garantia del rigor i seriositat amb que s’ha escrit aquest llibre.

EN EL PAIS DE LOS BUBIS. José Más.

Des de fa un temps la bibliografia referent a la Guinea Equatorial, única colònia espanyola a l’Àfrica Negra, es va ampliant, bé per la publicació d’obres d’autors guineans o europeus o, com en aquest cas, per la recuperació de textos escrits en l’època en que la Guinea Equatorial era coneguda amb el nom de Guinea Española.
José Mas era un jove de dotze anys quan a finals del segle XIX va embarcar a Cadis per anar a Fernando Poo on va passar set anys i fruit d’aquella experiència és aquesta crònica sobre les impressions que va recollir del seu contacte amb els bubis que és l’ètnia autòctona de l’illa de Bioko que es el nom actual, de Fernando Poo.
José Mas (1885-1941) al retornar a la península esdevindré un escriptor de fama que va publicar diverses novel•les.
El llibre contenia documentada introducció de José Esteban i un pròleg de Miguel de Unamuno.

ME ALEGRARÍA DE OTRA MUERTE. Chinua Achebe.

Considerat com el pare de la literatura africana contemporània, Chinua Achebe és un dels escriptors anglòfons africans més coneguts a occident, va néixer a Nigèria l’any 1930.
Aquesta novel•la tracta de la corrupció en la que es veu immers un jove idealista quan s’enamora de la dona equivocada, ocupa un lloc a l’administració
i no pot deixar de sotmetre’s als suborns ja que està immers en un caos emocional i econòmic.
L’editorial DEBOLSILLO te el projecte d’editar les cinc novel•les de Chinua Achebe, iniciativa que celebrem intensament.

LA FLECHA DEL DIOS. Chinua Achebe.


El suprem sacerdot del déu Uru, venerat en sis poblats, veu qüestionada la seva autoritat pels rivals de la tribu, les autoritats dels blancs i la pròpia família, però ell se sent intocable, no és la fletxa en l’arc del seu déu?
Es veu capaç d’aixecar el poble però no està clar que el poble estigui disposat a seguir-lo.

TODO SE DESMORONA. Chinua Achebe.

Publicada el 1958 va arribar als 10.000.000 d’exemplars en quaranta-cinc idiomes entre ells el català (Tot se’n va en orris, Ed.62. col•lecció MOLU) i dues versions en castellà amb diferents títols: “Todo se derrumba” i “Todo se desmorona”, totalment exhaurides actualment.
Un gran guerrer, famós a tot l’Àfrica Occidental mata per accident a un prohom del seu clan i es desterrat, al tornar al poblat el troba envaït per missioners i funcionaris britànics i ha de contemplar com el seu món se’n va en orris, una commovedora paràbola sobre la desesperació d’un home orgullós .

Darreres novetats literaries AFRICANES

ÁFRICA, LAS MARAVILLAS DE UN CONTINENTE.

Es tracta d’un llibre de gran format i bellament il•lustrat amb més de 250 fotografies en les que podem trobar tot l’encís que àfrica produeix a tothom.
Els paisatges, la fauna, la flora i la gent són, a més a més de les construccions humanes els temes d’un llibre fascinant en el que es respira l’atracció que Àfrica inspira als que s’hi acosten amb ulls inquiets.
Un llibre molt indicat per a regal i més encara atenent al seu mòdic preu.

REBELDÍA DE NOBEL. Xavi Aién, fotos de Quim Manresa.
Converses amb setze premis Nobel de tot el món que configuren un reportatge viu del pensament de els entrevistats que manifesten la seva aposta per la llibertat en tots els seus aspectes,
Ressenyem aquí aquest llibre per que hi apareixen tres dels quatre Premis Nobel africans: Naguib Mahfuz, Nadine Gordimer i Wole Soyinka a més de l’afroamericana Toni Morrison.
És un llibre de format gran que uneix al saber fer de Xavi Aién les fotografies del prestigiós Quim Manresa, igual que l’anterior és també un volum indicat per a regalar.

GOUNDI, UNAS VACACIONES DIFERENTES. Isabel Rodríguez Vila.

L’autora, infermera cooperant, narra una aventura solidària al Txad, però el testimoni d’Isabel és quelcom més que la narració d’una experiència.
En aquest document l’analitzem moltes de les causes dels problemes de l’Àfrica i dels africans.
Un llibre que no deixarà indiferent als seus lectors.

ESPECÍMENES DE FOLKLORE BOSQUIMANO. W.H.I.BLEEKYL.C. LLOYD

Els boximans són una de les ètnies més antigues d’àfrica, caçadors-recolectors mantenen les seves formes de vida ancestrals resistint-se als avenços tecnològics i a les maneres de la societat occidental.
En aquest llibre es recullen les fantàstiques llegendes dels boiximans referents a les seves divinitats, a les seves relacions amb la natura i amb els altres elements de la societat boiximana.
L’estudi es va fer la segona meitat del segle XIX, l’autor va escoltar els relats de viva veu dels boiximans alliberats de la presó a canvi de fer feines domèstiques, l’autor en lloc de fer-los servir de criats els va fer contar les seves històries.
Un llibre fascinant per a conèixer una de les cultures més remotes i ignorades de l’Àfrica.

DICCIONARIO HISTÓRICO-ETNOGRÁFICO DE LOS PUEBLOS DE ÁFRICA.José Luís Cortés López.

Fruit dels seus nombrosos viatges a l’Àfrica, de les converses mantingudes amb persones que han viscut al continent i de les investigacions dels documents escrits per molts exploradors de diverses èpoques és aquest exhaustiu diccionari en el que es recull la història, els costums i les formes de vida de més de 5500 ètnies africanes.
Una obra imprescindible per els estudiosos de temes africans i per a tots aquells que sentin curiositat pel fascinant continent.
José Luís Cortés és historiador, africanista i professor ha escrit nombrosos llibres sobre història, etnografia i art de l’Àfrica Negra

02 de juny 2010

espectacle RAIZES DE DONA









Us informem d'aquest espectacle que realment és
impressionant pel ritme i el transfons que té tota l'historia, situada en una plantacio de canya de sucre a Brasil.
Cal no perdre l'oportunitat de veure'l

EL PROPER DISSABTE 5 DE JUNY A LES 9 DE LA NIT


NOMES PER 8 EUROS GAUDIREU D'UNA VETLLADA FANTASTICA I AJUDAREU A UNA BONA CAUSA.