ESPECIALITZADA EN ÀFRICA NEGRA

c/ Sicília, 332 08025 BARCELONA



www.laploma.org





24 de juliol 2013

APROXIMACIÓ A CULTURES AFRICANES

ÀFRICA A LA BIBLIOTECA VILA DE GRÀCIA

          A la Biblioteca Vila de Gràcia s’ha inaugurat un espai especial dedicat a les cultures africanes, ubicats en prestatgeries destinades als llibres sobre Àfrica es poden trobar un bon nombre de títols de diverses matèries, aquests volums estan identificats amb un distintiu diferenciador, la Lllibreria La Ploma ha col·laborat en la tria i assessorament per a la creació d’aquest espai.
          Amb la finalitat de difondre i donar a conèixer als usuaris i públic en general la creació d’aquest centre d’interès la direcció de la Biblioteca i la Llibreria La Ploma van programar i dur a terme les següents activitats:

Dia 9 de juliol de 2013, sala d’actes de la Biblioteca Vila de Gràcia, presentació del llibre “Lugares sagrados de África”.
          Després d’una introducció a càrrec de Juli Cervera, director de la biblioteca, Ester Riera de La Ploma va adreçar unes paraules informant de la creació del centre d’interès i les activitats programades, tot seguit Josep Mª Sarabia, col·laborador de La Ploma, feu la presentació d’en Jean Bosco Botsho, autor del llibre, que d’una manera amena va desenvolupar el tema de l’obra destacant el fet que l’Àfrica és el bressol de la humanitat, la xerrada va ser acompanyada d’una projecció d’imatges de diversos llocs sagrats d’Àfrica pertanyents a totes les religions presents al continent: cristianisme, l’Islam i les religions tradicionals també conegudesamb el nom d’animisme.
  L’acte va ser molt ben acollit pel nombrós públic assistent,  els quals ens han enviat aquesta resenya tan interessant que podeu veure en aquest enllaç. Us ho recomanem.
 http://exploradorsurbans.blogspot.com.es/2013/07/el-missatge-de-daniele-comboni.html.
        
Dia 16 de juliol de 2013, conferència sobre turisme sostenible, també a la Biblioteca vila de Gràcia.
          Després de la introducció d’en Juli Cervera i les presentacions d’Ester Riera i Josep Mª Sarabia va prendre la paraula l’antropòleg Joan Riera, amb paraula fàcil i planera va presentar el projecte de turisme sostenible que la seva empresa de viatges desenvolupa a diversos països d’Àfrica, especialment al Camerun i Benin entre d’altres, aquesta conferència també va estar il·lustrada amb una projecció d’imatges.
          Joan Riera és autor de una guía de Camerun, una altre de Benin, ambdues publicades per Laertes i una de recent aparició sobre la Vall del Faro i les muntanyes Alantica, regió del nord de Camerun.
          L’acte va comptar amb una bona assistència que va gaudir de l’exposició sobre turisme sostenible que ens va fer en Joan Riera.

Dia 20 de juliol de 2013, visita al museu Africà Daniel Comboni.
          Un grup de més de trenta persones va visitar el petit però molt ben arranjat museu que la congregació dels missioners  combonians té en la seva casa del carrer Feliu i Codina al barri d’Horta.
          Daniel Comboni, missioner italià del segle XIX va ser el fundador de l’ordre que realitza la seva missió pastoral a l’Àfrica i sud-america, en les cases que tenen en diverses ciutats a Europa fan tasques de formació de missioners.
          Acompanyats pel pare Antonio del Pozo vam fer un viatge pels diferents aspectes de la societat i la cultura africanes en uns pocs metres quadrats del popular barri d’horta, la paraula amena i els grans coneixements que vint-i-sis anys d’estada a Togo han proporcionat al pare del Pozo, van fer que la visita fos una activitat molt profitosa pels assistents.

Dia 23 de juliol de 2013, presentació de diversos llibres sobre l’aprenentatge de la llengua wolof.
            Per acabar el cicle vam tornar a l’acollidora sala d’actes de la Biblioteca Vila de Gràcia, un cop fetes les introduccions i la presentació en Mactar Thiam Fall va exposar el tema de la conferència, l’extensió de la llengua wolof que és la més parlada al Senegal i que té una forta presència a d’altres països africans: Malí, Gàmbia, Mauritània, etc.
          Mactar Thiam Fall és educador i ha elaborat diversos llibres per a l’ensenyament del wolof, manuals, un diccionari i una gramàtica, en Mactar Thiam té molt clar que el coneixement de les llengües és una eina vital d’integració dels nouvinguts, per això un dels seus manuals pretén que els parlants de wolof s’introdueixin en el coneixement del català.
          Amb aquesta activitat la Bibioteca Vila de Gràcia i la Lllibreria La Ploma inicien un parèntesi que es tancarà el proper setembre,que esperem poder oferir activitats tant engrescadores com les que acabem de relatar i que mereixin rebre la mateixa acollida que aquelles, ja estem començant a barrinar per programar el nou curs.

          Moltes gràcies a tots els que ens han acompanyat, bones vacances i fins setembre!!    

18 de juliol 2013

PRESENTACIÓ A LA BIBLIOTECA VILA DE GRACIA

DINS DE LES ACTIVITATS PROGRAMADES AMB MOTIU DE LA CREACIÓ DE L'ESPAI CULTURES AFRICANES EN LA BIBLIOTECA US CONVIDEM A AQUESTA PRESENTACIÓ

17 de juliol 2013

ELS 95 ANYS DE NELSON MANDELA

            Quan un espanyol sent anomenar la data del 18 de juliol el que li ve a la memòria és el cop d’estat feixista de 1936, però per a un sud-africà aquesta data te un significat molt diferent, el 18 de juliol de 1918 va néixer Nelson Mandela, primer president negre de Sud-àfrica, havia guanyat unes eleccions lliures i democràtiques el 1994, havia sortit de la presó el 1990 després de passar-hi vint-i-set anys, gran part d’ells fent treballs forçats, havia estat condemnat a cadena perpètua per les seves activitats anti apartheid, acusat de sedició i terrorisme, en aquell moment era el president del congrés Nacional Africà, l’organització fundada el 1912 per defensar els drets de la majoria negre de Sud-àfrica.
            Ja en els darrers anys de presó va iniciar un procés de reconciliació nacional, l’entesa amb el president Leclerc va fer possible que el país no es submergís en un bany de sang en el moment de la sortida de Mandela de la presó, Sud-àfrica te, encara, molts problemes econòmics i socials però no hi ha cap dubte que l’actuació de Nelson Mandela va ser decisiva per a la reconciliació nacional que va viure el país més ric d’ÀFRICA que durant molts anys havia privat a la majoria de la seva població els més elementals drets.
            El llibre de John Carlin “El factor Humano” relata detalladament aquell difícil procés i la relació que va tenir amb la celebració a Sud-àfrica del campionat mundial de rugby de 1995, la pel·lícula Invictus en la que l’actor Norman Freeman va interpretar el paper del president Mandela es va inspirar en el llibre de John Carlin.
            Lamentem profundament que els 95 anys del gran lluitador pels drets humans es compleixin en un context tant dolorós per a ell i la seva família però no podem deixar de retre homenatge a la figura política més important de l’història d’ÀFRICA del segle XX.
            Ens agradaria poder desitjar a Madiba, com el coneixen els negres sud-africans, un restabliment de la seva salut però som conscients que l’avançada edat de l’expresident fa difícil la realització d’aquest desig, ÀFRICA i el món sencer necessiten homes com Nelson Mandela.

08 de juliol 2013

tancat per vacances

Aprofiteu per seleccionar les lectures favorites abans no marxem de vacances.
Veniu us ajudarem a triar-les
. UN ESTIU SENSE LECTURA, NO ÉS RELAXANT

03 de juliol 2013

RECORDEU ...VIATGEM PER L'ÂFRICA AMB LA IMAGINACIÓ

amb motiu de la creació de l'espai africà en la Biblioteca us convidem a participar en aquestes dues activitats