ESPECIALITZADA EN ÀFRICA NEGRA

c/ Sicília, 332 08025 BARCELONA



www.laploma.org





16 de juliol 2007

Quan els blancs escriuen sobre els negres....

A La Ploma sempre hem dedicat una atenció primordial a la literatura africana escrita per africans, com és sabut la majoria d’escriptors de l’Àfrica són pràcticament desconeguts entre nosaltres, autors del prestigi de Wole Soyinka, Amadou Kourouma o Emmanuel Dongala no figuren mai entre els noms de les llistes de més venuts malgrat la qualitat de les seves obres, aquest és el motiu pel qual a La Ploma promocionem, principalment, la producció literària dels escriptors africans.
Peró es dona el cas que existeixen una gran quantitat d’obres sobre Àfrica i els africans, escrites per autors blancs no africans en tots els géneres que mereixen rebre l’atenció dels lectors als que interessi l’Àfrica, no podem donar una llista massa llarga d’obres i autors però si que creiem convenient resaltar-ne uns quants.
Les cròniques del recenment desaparegut Richard Kapuscinski ens ofereixen una visió lúcida de la realitat africana, cal destacar un dels seus títols: “Ébano”.
Hugh Thomas és conegut per la seva història de la guerra civil espanyola, amb el mateix rigor va escriure un voluminós tractat sobre una de les ignomínies més grans de la història de la humanitat, l’esclavitut, el títol del llibre és “La trata de esclavos”.
Sobre Guinea Equatorial trobem els llibres de Gustau Nerin “Guinea Equatorial, història en blanc i negre” i “Un guàrddia civil a la selva”,
Eels records de Fernando Garcia que va passar la juventut a la colònia espanyola o les novel•les de Carles Decors, carregades d’una nostàlgia intuïda però no viscuda. Mark Twain, George Bernard Shaw, Winston Churchill, Ernest Hemingway, Alberto Vázquez Figueroa, Wilbur Smith, Issak Dickinson, Stephanie Zweig, Ferran Iniesta, Alfred Bosch, Javier Reverte, aquests i molts altres coneguts escriptors han dedicat la seva atenció a l’Àfrica, bé fos relatant viatges, explicant la història d’Àfrica o imaginant histories en forma de novel•la.
Esment a part mereix una obra mestre per entendre el misteri de l’Àfrica: “El cor de les tenebres”, de Joseph Conrad, és una novel•la de lectura imprescindible per tots els amants dels temes africans.
A la pàgina web wwwlaploma.org hi trobareu les novetats de lllibres sobre l’Àfrica que es reben a la llibreria i que procurem mantenir al dia.
Us convidem, també, a visitar-nos al carrer Sicília 332 de Barcelona, al barri de la Sagrada Família, on no cal dir que sereu ben rebuts.