ESPECIALITZADA EN ÀFRICA NEGRA

c/ Sicília, 332 08025 BARCELONAwww.laploma.org

06 de setembre 2009

darreres novetats de GUINEA EQUATORIALCONSPIRACIÓN EN EL GREEN (El informe Abayak).
Francisco Zamora Loboch.

L’amic Paco Zamora ja era conegut per la seva obra poética i per diversos assaigs com el divertit a la vegada que crític “Cómo ser negro y no morir en Aravaca”, ara s’estrena com a novel•lista.
Un modest detectiu anobonés és contractat per una agéncia espanyola d’intel•ligéncia per esbrinar que hi ha de cert en una conspiració per perpetrar un cop d’estat a Guinea Equatorial. Paral•lelament, a ciutat del Cap, un lord britànic i un libanés tramen la possibilitat de fer-se els amos del petroli de l’antiga colònia espanyola del Golf de Guinea.
Darrerament observem amb satisfacció una abundant incorporació de autors guineans a les lletres africanes cosa que és important ja que la Guinea Equatorial és l’únic país africà de parla castellana i aixó ens permet gaudir de
les seves obres en versió original.

LAS TINIEBLAS DE TU MEMORIA NEGRA. Donato Ndongo.

Aquesta excel•lent novel•la va ser editada per primer cop el 1986 i ara es reedita per segona vegada.
El seu autor pertany a la generació de guineans que van néixer i créixer a l’ex-colònia espanyola sota el franquisme i que van viure les contradiccions entre la tradició africana i les consignes del feixisme i el nacionalcatolicisme, el que es coneix com “la generació perduda”, la novel•la reflecteix amb gran mestria aquella situació i l’impacte que va tenir en la societat guineana de l’’època franquista.
Donato Ndongo és el més destacat dels escriptors africans en llengua castellana, autor de diverses novel•les i assaig escriu regularment a la revista “Mundo Negro”.

LA SELVA SIEMPRE TRIUNFA. Guillermo Cabanellas.

Publicada el 1944 a Buenos Aires aquesta novel•la de denúncia dels abusos dels espanyols sobre la població autòctona de Guinea va ser ignorada a Espanya en aquell moment, la seva reedició és un acte de justícia envers els qui patiren el maltractament dels colons i funcionaris de la colònia.
Un jove madrileny aconsegueix una plaça de funcionari a la Guinea espanyola i per mitjà del amor d’una mulata aprèn a respectar el país i la seva gent i lluita contra la corrupció i els maltractaments que els seus compatriotes infligeixin als negres per la qual cosa tracten d’eliminar-lo.
Guillermo Cabanellas va ser funcionari a la Guinea en l’època republicana i malgrat ser fill del general Miguel Cabanellas que va ser el president de la Junta militar que inicià la Guerra Civil s’exilià a L’Argentina on morí el 1983.

ECOS DE MALABO. Maximiliano Nkogo Esono.

Amb sis divertits relats el jove escriptor Maximiliano Nkogo ens retrata els contrastos de la vida en la capital de Guinea Equatorial on al costat de la riquesa del petroli, grans obres i espectaculars cotxes es pot trobar talls de llum, baralles als carrers, alcoholisme i tota mena de corrupció. Amb el llenguatge fresc del castellà guineà i un sentit de l’humor no faltat de tendresa el lector trobarà una viva missió de la societat guineana actual.
En recents ressenyes de novetats bibliogràfiques ens hem congratulat del creixement que la literatura guineana ha experimentat darrerament i l’aparició d’aquest llibre ha de ser un motiu més de satisfacció per a tots els que estem interessats en la literatura africana i molt especialment en la que es fa a la Guinea Equatorial.
Saludem d’incorporació de Maximiliano Nkogo a la galeria d’escriptors africans en llengua castellana i li desitgem força èxits.

Cap comentari: