ESPECIALITZADA EN ÀFRICA NEGRA

c/ Sicília, 332 08025 BARCELONA



www.laploma.org





30 de desembre 2011

NOTICIES AFRICANES


MALGRAT TOT ÀFRICA PROGRESSA.
No totes les notícies que ens arriben d’Àfrica són negatives, diversos indicadors internacionals informen que el país Africà més ben governat és Isla Mauricio seguit de cap Verd, Botswana, Seychelles i Sud-àfrica, a la cua de tots està Somàlia a la que segueixen Txad, Zimbabwe, R D del Congo, Rep centreafricana, Sudan i Eritrea. Els informes ressalten els progressos de Libèria i Serra Lleona envers l’estabilitat política i econòmica i l’avenç en drets humans i socials, en canvi han retrocedit costa d’Ivori i Madagascar, entre 2000 i 2008 l’increment ha estat d’un 4.9 % en el promig africà.
Encara que la crisi mundial també ha afectat el continent es pot parlar, amb totes les reserves, d’una lenta millora en tos els aspectes de la societat africana que ens fa veure el futur amb un cautelós optimisme.

EL PAPA VISITA BENIN, Mentre Espanya estava immersa en el carrusel electoral Benet XVI celebrava l’Eucaristia a l’estadi de Cotonou, la capital de Benin, independentment de les creences religioses que cada ciutadà pugui tenir creiem que una visita de la màxima autoritat catòlica a un pais mereix un mínim d’atenció dels mitjans de comunicació.
Entre els dies 18 i 20 de novembre de 2011 el Papa va fer una visita pastoral a Benin, en el petit pais del golf de Guinea hi viuen molts catòlics que practiquen una mena de sincretisme amb la religió tradicional, Benín és els bressol del vudú, una religió que ha estat erròniament interpretada pel cinema i la literatura.
Aquesta visita del Papa a un pais africà no ha tingut cap ressò en els mitjans de comunicació catalans ni estatals, a nosaltres ens va arribar la notícia per mitjà de la revista “Mundo Negro” que és l’única publicació en castellà que informa sobre l’actualitat i la cultura africanes, es tracta d’una revista amb continguts de tota mena sobre l’Àfrica, tenint en compte que l’edita els misioners combonians una part important de la revista està dedicada a temes religiosos i missionals però cal remarcar que és l’única publicació que informa sobre les coses que passen a l’Àfrica.
Els discursos de Benet XVI a Benín han tingut com tema principal els tòpics de sempre sobre la pau, la justícia, la caritat, etc...
Els mitjans ens tenen acostumats a la escassetat de notícies referents al continent negre excepte quan hi ha sang i fetge, fins quan?

2011 ANY DELS AFRODESCENDENTS. El fet que 2011 fos declarat l’any dels afrodescendents no ha tingut, com va passar amb la visita papal a Benín, pràcticament cap ressò en els mitjans de comunicació.
Les causes de l’important presència de població negra en països no africans són diverses: gairebé des del descobriment d’Amèrica van ser portats al nou continent milers d’éssers humans arrencats dels seus poblats per treballar a les mines i les plantacions americanes, en qualitat d’esclaus i en condicions, moltes vegades, infrahumanes, aquesta pràctica que va durar gairebé tres-cents anys ha provocat una gran presència de negres i mulats a gairebé tots els països americans, del nord, del sud i del Carib, l’efecte ha estat una profunda empremta en la configuració social dels països receptors i la creació d’uns estils musicals genuïns: jazz, soul, blues, gospel, samba, son cubano i un ampli etcètera. A EUROPA va ser la demanda de ma d’obra el fet que ha provocat que, actualment, es trobin gran quantitat d’africans entre nosaltres, en difícils condicions moltes vegades.
Haurà passat 2011 i un cop més les realitats africanes hauran quedat en un pla inferior pel que respecta a l’atenció dels mitjans de comunicació.
LA PLOMA vol acomiadar l’any amb un record i un reconeixement als descendents dels africans que un dia, més o menys llunyà, de manera voluntària o obligada van deixar els seus indrets d’origen i ara són ciutadans de ple dret als països on han nascut, viuen i treballen.