ESPECIALITZADA EN ÀFRICA NEGRA

c/ Sicília, 332 08025 BARCELONA



www.laploma.org





27 de juny 2010

novetats africanes més de juny 2010


LA VIDA EN ESPIRAL. Abasse Ndione. Senegal no és un país tant idíl•lic com pot semblar, l’observació de la vida quotidiana dels joves drogoaddictes d’un poble proper a Dakar ha permès a l’autor escriure una novel•la negra sobre el tràfic de drogues.
La corrupció de la classe dirigent senegalesa i altres estigmes de la societat del Senegal es veuen reflectides en aquesta nova obra d’Abasse Ndione que sempre ha estat preocupat pels problemes del seu país.
Aquesta obra va fer que l’autor fos conegut a Europa al ser publicada per Gallimard.
El 2009 es va publicar en castellà la novel•la “Ramata” amb una bona acollida per part dels lectors coneixedors de la literatura africana, d’aquesta novel•la existeix una versió cinematogràfica.

SOMALIA, CLANES, ISLAM Y TERRORISMO INTERNACIONAL. Ignacio Gutiérrez de Terán.

Somàlia és un estat fracassat en constant conflicte des de d’independència i que es va agreujar a partir de 1991: senyors de la guerra, lluites tribals, tribunals islàmics, pirateria, etc. Han configurat l’estat de caos en el que està immers el país del corn d’Àfrica.
En aquest assaig s’estudien les causes d’una situació que afecta a molts països, sobretot els de la regió, Etiòpia, Eritrea, Kenya i també a les grans potencies internacionals ja que allà si cou gran part del terrorisme que amenaça el món sencer.

LA INTEGRACIÓN REGIONAL Y EL DESARROLLO EN ÁFRICA. Lourdes Benavides de la Vega Ed.


Diversos i prestigiosos autors afronten en aquest assaig el tema de la regionalitat a l’Àfrica des dels temps de la descolonització i quin és l’encaix que aquesta qüestió te en el desenvolupament d l’Àfrica en tots els aspectes tant econòmics com socials, culturals i polítics.

NIGERIA, LAS BRECHAS DE UN PETROESTADO. Aloia Álvarez Feáns.

En el delta del riu Níger s’extreu una gran quantitat de petroli però en una més de les grans contradiccions africanes aquesta riquesa te lloc en una de les regions més desvalgudes de l’Àfrica, allà es viu un dels conflictes més importants del continent.
Aquest llibre va obtenir el Premi de la segona edició del “Premio de ensayo Casa África” i es un treball lúcid per entendre el conflicte que te lloc en un dels països més grans de l’Àfrica Occidental.

CRÓNICA DE UN VIAJE AL SUR DEL SAHARA Alberto Masegosa.

És Àfrica un paradís amb vocació d’infern?, a vegades podria semblar-ho ja que les grans contradiccions es conjuguen contínuament: fam i misèria al costat de grans recursos minerals i agrícoles, analfabetisme junt amb cultures mil•lenàries, crueltat i violència enfrontades a mostres d’extrema solidaritat.
Aquest llibre és una crònica periodística de diversos aspectes de l’univers africà com pot ser el desencís derivat del fracàs de les expectatives que els africans havien dipositat en líders que no han estat a l’alçada d’aquelles expectatives.
La llarga experiència d’Alberto Masegosa és una garantia del rigor i seriositat amb que s’ha escrit aquest llibre.

EN EL PAIS DE LOS BUBIS. José Más.

Des de fa un temps la bibliografia referent a la Guinea Equatorial, única colònia espanyola a l’Àfrica Negra, es va ampliant, bé per la publicació d’obres d’autors guineans o europeus o, com en aquest cas, per la recuperació de textos escrits en l’època en que la Guinea Equatorial era coneguda amb el nom de Guinea Española.
José Mas era un jove de dotze anys quan a finals del segle XIX va embarcar a Cadis per anar a Fernando Poo on va passar set anys i fruit d’aquella experiència és aquesta crònica sobre les impressions que va recollir del seu contacte amb els bubis que és l’ètnia autòctona de l’illa de Bioko que es el nom actual, de Fernando Poo.
José Mas (1885-1941) al retornar a la península esdevindré un escriptor de fama que va publicar diverses novel•les.
El llibre contenia documentada introducció de José Esteban i un pròleg de Miguel de Unamuno.

ME ALEGRARÍA DE OTRA MUERTE. Chinua Achebe.

Considerat com el pare de la literatura africana contemporània, Chinua Achebe és un dels escriptors anglòfons africans més coneguts a occident, va néixer a Nigèria l’any 1930.
Aquesta novel•la tracta de la corrupció en la que es veu immers un jove idealista quan s’enamora de la dona equivocada, ocupa un lloc a l’administració
i no pot deixar de sotmetre’s als suborns ja que està immers en un caos emocional i econòmic.
L’editorial DEBOLSILLO te el projecte d’editar les cinc novel•les de Chinua Achebe, iniciativa que celebrem intensament.

LA FLECHA DEL DIOS. Chinua Achebe.


El suprem sacerdot del déu Uru, venerat en sis poblats, veu qüestionada la seva autoritat pels rivals de la tribu, les autoritats dels blancs i la pròpia família, però ell se sent intocable, no és la fletxa en l’arc del seu déu?
Es veu capaç d’aixecar el poble però no està clar que el poble estigui disposat a seguir-lo.

TODO SE DESMORONA. Chinua Achebe.

Publicada el 1958 va arribar als 10.000.000 d’exemplars en quaranta-cinc idiomes entre ells el català (Tot se’n va en orris, Ed.62. col•lecció MOLU) i dues versions en castellà amb diferents títols: “Todo se derrumba” i “Todo se desmorona”, totalment exhaurides actualment.
Un gran guerrer, famós a tot l’Àfrica Occidental mata per accident a un prohom del seu clan i es desterrat, al tornar al poblat el troba envaït per missioners i funcionaris britànics i ha de contemplar com el seu món se’n va en orris, una commovedora paràbola sobre la desesperació d’un home orgullós .