ESPECIALITZADA EN ÀFRICA NEGRA

c/ Sicília, 332 08025 BARCELONA



www.laploma.org





05 de setembre 2010

TURISME RESPONSABLE






Camerun és un dels països més interessants de l’Àfrica tant per la diversitat de paisatges que van de muntanyes de gran altitud a platges paradisíaques o de selves quasi impenetrables a espais gairebé desèrtics com per la varietat d’ètnies que hi viuen.
La major part de la població és bantú, nom que agrupa a un gran nombre d’ètnies amb característiques físiques similars però que mantenen formes de vida i de culte ben diferenciats. Podem trobar agricultors musulmans o animistes, pastors transhumants, pescadors o reduïts grups de caçadors-recolectors com els pigmeus BAKA a la regió de Somolomo que no veuen europeus gairebé mai.
Algunes d’aquestes formes de vida corren perill de desaparèixer i, en el cas dels BAKA inclús la pròpia supervivència dels membres del grup ètnic que no pertany als bantú.
Una de les maneres de intentar lluitar contra la desaparició d’unes cultures que corren perill de sucumbir davant la forta pressió dels interessos econòmics de les grans multinacionals és el fet de potenciar l’arribada als hàbitats dels grups humans amenaçats de visitants sensibles que valorin i entenguin el que hi van a veure a les muntanyes del departament de Faro o a les selves de la regió de Somolomo.
Trobar l’equilibri entre el desenvolupament econòmic, sanitari, social i cultural de les poblacions implicades i el manteniment de les cultures i les tradicions que els són pròpies és difícil però no impossible.
Al Camerun, com a tota l’Àfrica, si pot viatjar de moltes maneres: agència, guia local, per lliure I
i si es disposa de temps i paciència i es parla francés, però ens permetem aconsellar-vos que abans de decidir el vostre viatge al Camerun consulteu el lloc web www.tempsdoci.com i demaneu per parlar amb el responsable dels viatges a l’Àfica que es diu Joan Riera, es tracta d’un jove antropòleg que ha viscut al Camerun i que coneix molt be el país fins el punt que és autor d’una guia publicada per Laertes molt extensa i ben documentada.
En Joan Riera s’ha marcat com un dels objectius de la seva vida aconseguir el manteniment de les cultures tradicionals africanes i, a la vegada, millorar les condicions de vida dels col•lectius amenaçats per la cobdícia del capitalisme dels països desenvolupats o emergents que només veuen l’Àfrica com un magatzem de primeres matèries al que es pot espoliar fins l’infinit.
Digueu-li turisme responsable, sostenible o solidari però abans de viatjar a l’Àfrica reflexioneu sobre aquest concepte.