ESPECIALITZADA EN ÀFRICA NEGRA

c/ Sicília, 332 08025 BARCELONA



www.laploma.org





27 de juny 2010

relats de viatgers i exploradors



CARTAS ABISINIAS. Arthur Rimbaud. El poeta Arthur Rimbaud després d’una agitada vida amorosa amb el també poeta Verlaine va partir de Xipre, el 1880, cap a Aden al Iemen i d’allà va passar a Etiòpia on va fer de traficant d’armes entre d’altres negocis amb els que aconseguí una petita fortuna, retornà a França l’any 1991 per morir als trenta-sis anys a resultes d’un carcinoma al genoll
Les cartes que va escriure durant el temps passat a Etiòpia denoten l’estat d’ànim d’una persona que no ha trobat el seu lloc en el món, els projectes gairebé tots irrealitzables, els anhels de qui en el fons desitja arribar a ser un pacífic burgés pare de família a la boirosa França i la soledat de qui, sense saber-ho, va construir una de les obres líriques més importants del segle XIX.
LA TRAGEDIA DEL CONGO. G. W. Williams, Roger Casement, Arthur Conan Doyle y Mark Twain.Leopold II de Bèlgica és, sense cap dubte, un dels personatges més abominables de l’historia contemporània; va crear l’any 1876 l’Associació Internacional Africana i va finançar l’expedició al riu Congo que va portar a terme H. M. Stanley entre 1879 i 1884.
A Europa i Amèrica tothom va creure que es tractava d’un projecte humanitari i civilitzador, en realitat s’estava iniciant una de les tragèdies més grans de l’historia d’Àfrica amb l’extermini massiu d’un innombrable contingent d’habitants de la regió.
Quan van començar a sorgir textos de denúncia l’opinió pública va saber el que en realitat ocorria al cor de les tenebres.
Traduïts per primer cop al castellà es publiquen ara quatre documents colpidors d’aquella tragèdia no massa llunyana en el temps.
UNA TIERRA SIN ALMA. James Stem. Aquest recull de relats africans que l’autor va escriure al seu retorn de Rhodesià, l’actual Zimbabwe, l’any 1932 es trobava totalment oblidat i ara es publica per primer cop en castellà.
Es tracta de les ressenyes de les vides d’homes i dones europeus que cercaven a l’Àfrica una nova vida o que fugien de la penúria.
Una veritable joia de la bibliografia sobre la colonització europea de l’Àfrica.