ESPECIALITZADA EN ÀFRICA NEGRA

c/ Sicília, 332 08025 BARCELONA



www.laploma.org





19 de juny 2007

Un petit homenatge a SEMBENE OUSMAN

Un record per SEMBENE OUSMAN que ha mort

El passat dia 9 de juny, als vuitanta-quatre anys, el destacat cineasta senegalès Sembene Ousman va deixar la dimensió terrenal per anar a la dels seus avanpassats, a l’Africa mai es mor del tot, mentre hi agi algú que recordi la persona que ha deixat l’espai dels vius resta una presència al voltant dels seus. Quan el difunt és, a més a més, un creador que deixa una obra reconeguda a tot el món aquesta pervivéncia és, encara, més evident.
Les pel•lícules de Sembene Ousman s’han pogut veure en les mostres de cinema africà que periòdicament es celebren a Barcelona des de 1995, en aquesta primera edició de la mostra va ser invitat Sembene Ousman, en el circuït comercial la única pel•licula seva que s’ha projectat és Mulade que tracta del delicat tema de la mutilació genital femenina, és una veritable llàstima que en el nostre país no hi hagi més interés pel cinema africà.
Sembene Ousman era també un destacat novel•lista, les seves obres, com les seves pel•lícules, contenen una constant crítica a la societat i no estan exentes, moltes vegades, de sentit de l’humor, dissortadament no s’ha traduït al castellà ni al català cap de les seves obres que només podem trobar en francés.
En el concepte africà de la mort Sembene Ousman resta entre nosaltres i hi restarà mentre la seva obra continui viva cosa que esperem que sigui per molts anys.
No entenem en qüestions relacionades amb l’indústria del cinema, però pel que fa al món de l’edició de llibres ens seria grat poder anunciar la publicaciò d’alguna novel•la de Sembene Ousman a qui dessitjem un plàcid repós amb els seus avantpassats.