ESPECIALITZADA EN ÀFRICA NEGRA

c/ Sicília, 332 08025 BARCELONA



www.laploma.org





19 de juny 2007

Un petit homenatge a SEMBENE OUSMAN

Un record per SEMBENE OUSMAN que ha mort

El passat dia 9 de juny, als vuitanta-quatre anys, el destacat cineasta senegalès Sembene Ousman va deixar la dimensió terrenal per anar a la dels seus avanpassats, a l’Africa mai es mor del tot, mentre hi agi algú que recordi la persona que ha deixat l’espai dels vius resta una presència al voltant dels seus. Quan el difunt és, a més a més, un creador que deixa una obra reconeguda a tot el món aquesta pervivéncia és, encara, més evident.
Les pel•lícules de Sembene Ousman s’han pogut veure en les mostres de cinema africà que periòdicament es celebren a Barcelona des de 1995, en aquesta primera edició de la mostra va ser invitat Sembene Ousman, en el circuït comercial la única pel•licula seva que s’ha projectat és Mulade que tracta del delicat tema de la mutilació genital femenina, és una veritable llàstima que en el nostre país no hi hagi més interés pel cinema africà.
Sembene Ousman era també un destacat novel•lista, les seves obres, com les seves pel•lícules, contenen una constant crítica a la societat i no estan exentes, moltes vegades, de sentit de l’humor, dissortadament no s’ha traduït al castellà ni al català cap de les seves obres que només podem trobar en francés.
En el concepte africà de la mort Sembene Ousman resta entre nosaltres i hi restarà mentre la seva obra continui viva cosa que esperem que sigui per molts anys.
No entenem en qüestions relacionades amb l’indústria del cinema, però pel que fa al món de l’edició de llibres ens seria grat poder anunciar la publicaciò d’alguna novel•la de Sembene Ousman a qui dessitjem un plàcid repós amb els seus avantpassats.

14 de juny 2007

PRESENTACIÓ DE LA DELEGACIÓ ESPANYOLA D'ONCIGE

El passat dia 8 del mes de juny es va presentar a la casa Elizalde la Delegació espanyola de la Organización nacional de ciegos de Guinea Ecuatorial.
A La Ploma estem molt sensibilitzats per les discapacitats i molt especiallment per les visuals i per aquest motiu vam estar presents en aquell acte.
Patir una discapacitat és un probema a tot arreu i als països del tercer món encara és més greu. Iniciatives com les de Juan Rocoso, jove guineà deficient visual, de crear a Guinea Equatorial una organització per ajudar als cecs i deficients visuals i endegar a casa nostra una delegació que recolzi aqui als guineans amb problemes visuals que necessitin tractament mèdic o formació específica, ignorem si en algún país africà existeix alguna organització similar.
El cas de l’ONCE espanyola és un exemple per al món i saludem molt efusivament la iniciativa de Juan Rocoso i de les persones que el recolzen aquí: Joan Pujol Mª Jesús Martínez y Carme Expósito.
En l’acte de presentació, a part de les intervencions de Juan Rocoso i els altres membres d’ONCIGE, va intervenir el professor Jacint Creus que va desenvolupar una brillant conferéncia sobre la colonització espanyola a la Guinea Equatorial.
Desitgem a ONCIGE molt éxit en la seva activitat i intentarem estar al corrent de l’evolució d’aquesta nova entitat.

FESTA AFRICANA DESARROLLO 2000


Queridos amigos;


El próximo sábado 30 de junio celebramos, un año más, en la c/ Llull 161 (Pueblo Nuevo, Línea 4 de metro) nuestra tradicional “Nit Africana” (“Noche Africana”). Será ya la octava de nuestra historia que compartimos juntos.

Nuestro deseo es poder brindaros una noche especialmente africana. Por eso, este año, hemos conseguido traer a INANGA, grupo de danza IVANGA que, como sabéis es patrimonio cultural Ndôwe, aunque dicho baile se extiende por la zona bantú.

El Ivanga, término que en Ndôwé viene de Ivanguè (elegancia), es una danza de iniciación, espectacular, esencialmente formada por un grupo de mujeres guiadas por un Akaga, que es quien dirige el ritual del baile, a ritmo de tambores y con sonido de cascabeles. Dicho baile, se ejecuta en celebraciones importantes y entrañables, representando con él la felicidad, la suerte, lo mágico del espíritu. Se acostumbra a bailar de noche y puede durar hasta abrazar el alba, por eso nosotros os lo ofreceremos tras concluir la cena.

Nuestro programa es el siguiente:

20:00 Presentación a cargo del Presidente
20:30 Baile a ritmo de música africana, exposición de fotografías, venta de libros.
21:30 Cena degustación de comida africana y también catalana. Durante la cena se celebrará un sorteo. Este año, se sorteará un fin de semana para dos personas a Peratallada y otro a Salou.
22:30 Ivanga a cargo del grupo INANGA
23:30 Clausura

El precio de la entrada será de 10,00 € por persona. El ticket joven, para niños y jóvenes hasta 16 años, es de 5,00 €.

Os esperamos a todos para celebrar juntos una entrañable “Nit Africana”, envuelta en la magia y espectacularidad del Ivanga.


Un abrazo africano y gracias a todos por hacer posible que sigamos creciendo.

LA PRESÈNCIA DELS ESCRIPTORS GUINEANS EN LA LITERATURA EN LLENGUA ESPANYOLA

L’antiga i única colonia espanyola de l’Àfrica Negra és un dels països més petits d’Àfrica, part de la seva escasa població viu a Espanya i gairebé tots els intelectuals són fora de la Guinea.
Han pubicat la seva obra Eugenio Nkogo, Donato Ndongo, Remei Sipi, Edmundo Sepa, Maria Nsué, Francisco Zamora, Justo Bolekia i altres que escriuen des d’Espanya, els temes de les seves obres són diversos: narrativa, poesia, assaig, inmigració, etc.
Fins ara l’obra dels escriptors residents a Guinea és, pràcticament, desconeguda, per aquest notiu celebren la publicació d’una novel•la de José Fernando Siale; ”Autorretrato con un infiel”, que ha pubicat una editorial espanyola, fa uns anys una petita editorial, ja desapareguda, va donar a coneixer una novel•la de Siale: “Cenizas de Calobó”, també ha publicat assaigs, articles i relats curts. La temàtica de la seva obra és l’Àfrica actual i els seus problmes i esperances.
Donato Ndongo és, possiblement, el més conegut dels autors guineans residents a Espanya, col•laborador habitual de la revista “Mundo Negro”, autor de les novel•les “Las tinieblas de tu memoria negra” i “Los poderes de la tempestad” ens ofereix l’última de les seves obres “El metro”, l’aparició d’aquestes dues obres és una notícia que ens satisfà en gran manera. En la nostra web trobareu les ressenyes d’amdós llibres i també de les darreres novetats rebudes a LLibreria La Ploma.

TERTULIA LITERARIA 21 DE JUNY

Aquesta serà la darrera tertúlia literaria africana que farem, ja que tindrem una pausa per l'estiu, reanudarem aquesta activitat a finals de setembre, com sempre escollirem les properes lectures entre tots, a partir de les darreres novetats interessants que hagin aparegut.

Us esperem el proper dijous dia 21 a les 7 de la tarda per analitzar i comentar l'obra de Zakes Mda. FORMAS DE MORIR.

No falteu aquesta sessió de cloenda¡